Saya belajar resipi ni ketika masih bertunang dengan encik husband. Mase tu bakal mak mertua ajak datang rumah sebab nak ajarkan masak soto madura. Dia nak ajar sebab masa tu saya tak pernah lagi dengar orang masak soto guna santan. Memang pelik.
Bahan-bahan yang perlu
1. Bawang Merah 2
2. Bawang Putih 5
3. Buah Keras
4. Lengkuas ( sebesar ibu jari )
5. Halia ( sebesar ibu jari )
6. Kunyit ( sebesar ibu jari )
7. Jintan Kasar 4 sudu ( Di goreng tanpa minyak )
8. Jintan Halus 4 sudu ( Di goreng tanpa minyak )
9. Ketumbar 5 sudu ( Di goreng tanpa minyak )
10. Serai 2 batang [tak nak blend pun tak ape. Ketuk aje pon boleh)
11. Kacang Tanah ( di goreng )
Bahan-bahan lain
1. Nasi impit
2. Daun ketumbar
3. Bawang goreng
4.
5.
6. Ayam (ikutlah berapa ketul nak letak)
7.
Cara-cara
1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan yang di kisar sehingga naik bau
3. masukkan ayam dan gaul sehingga mesra
4.
5. Masukkan 1 kiub ayam dan 2 sudu teh garam.
6. Tunggu sehingga ayam masak dalam 15-20 minit
7. Masukkan santan Kara 2 kotak. Gaul sehingga rata sehingga 5-7 minit.
SIAP
1. Kentang kuning (pakistan) 8 - 10 biji di kukus 30 minit.
2. Tapiskan kentang dan sejukkan dalam air sejuk selama 5 minit
3. lenyekkan kentang dan taburkan 2-3 sudu lada hitam
4. Bentukkan kentang ikut bentuk suka hati. Bulat pon boleh/ petak pon boleh.
5. Grill
6. Gambar bergedil seperti gambar di atas
Di sebalik tabir~ Hahahahaha...
No comments:
Post a Comment