Kita semua maklum, bahawa manusia ini di lahirkan dengan pelbagai kelebihan dan kekurangan. Saya pasti, pasti ada ibu-ibu di luar sana yang tidak mahir atau pendek kata tidak berbakat untuk buat kuih-kuih .
Antara Resipi kuih-kuih melayu yang mudah :
Bahan-bahan:
1) 1 bungkus tepung pulut
2) 1 cawan tepung gandum
3) 1 sudu
4) 1/2 sudu teh pewarna hijau
5) Air
6) 2-3 leping gula melaka ( di potong dadu )
7) 1 biji kelapa parut ( putih sahaja )
Cara
1) campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna sehingga menjadi doh
2) gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah-tengahnya
3)
4)
Bahan-bahan
1)
2)
3) Karot ( Di potong panjang-panjang )
4) Bahan Tumis : Bawang merah besar di cincang halus , bawang putih 5 ulas dicincang halus, udang kering 3 sudu di tumbuk lumat,
5)
Cara
1) Tumis kan bahan tumis sehingga naik bau.Masukkan karot dan jejari ketam. (Kalau nak tambah rencah pun boleh seperti kacang peas dalam tin, sengkuang,etc ). gaul rata selama 5-10 minit atau sudah masak.
2) sediakan pinggan atau besen jaring-jaring. Alas
3) Mulakan dengan isi inti ketam di atas kulit popiah dan gulungkan kemas-kemas. sapukan kuning telur pada hujung gulungan kulit popiah untuk gamkan gulungan supaya tidak terbuka.
4) Panaskan
5) Goreng popiah dengan api sederhana. Semasa goreng, harus sentiasa balik-balikkan popiah supaya tidak hangus.
SIAP
Bahan-bahan:
1) 600g keledek rebus
2) 2 cawan tepung gandum
3)
4) Garam secukup rasa
5) 1/2-1kg minyak masak untuk menggoreng
Cara
1) campurkan keledek dengan tepung gandum dan garam. Uli
2) Ambil 2 sudu makan dan leperkannya. Masukkan gula sebagai inti dan tutup dan gulungkan kembali.
3) Panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng hingga kekuningan dan angkat.
Sedia untuk di hidang.
1) 600 gram
2) Setengah cawan air
3) 5 sudu makan gula pasir
4) Tepung gandum secukupnya
5) 1/2 - 1kg minyak masak ( untuk menggoreng )
Cara
1) Masukkan keledek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit-sedikit hingga boleh diuli. Jangan terlalu lembut atau terlalu keras.
2)Ambil sedikit adunan, bulat dan leperkan serta lubangkan di tengah-tengahnya. Buat hingga habis.
3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.
4) Goreng adunan tadi sehingga kemas.
5)
Sedia untuk di hidang.
Bahan-bahan:
1) 1 tin jagung manis
2) 1 tin susu cair
3) 1/2 tin tepung kastard
4) 1 tin air
5) 1/2 tin
Cara
1) Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masakdan masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
2) Tuangkan adunan yang sudah pekat ke dalam loyang atau sebarang bekas yang sesuai dan sejukkan. Masukkan ke dalam peti ais jika suka makan sejuk.
3) Setelah sejuk bolehlah di potong dan dihidangkan.
Kuih Sagu
Bahan-bahan:
1) 1/2 gelas sagu biji ( bilas bersih )
2) 3
3) 6 sudu makan gula
4) 1/2 sudu teh pewarna merah/hijau
5) 1 helai daun pandan
6) 1/2 biji kelapa parut muda ( putih sahaja )
7) 1/2 sudu teh sedikit garam
6+7
Cara
1) Masukkan gula, air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga gula larut dan mendidih
2)
3) Angkat dan masukkan ke dalam loyang. Biarkan sejuk
4) Potong dan gaul dengan kelapa parut.
Bahan-bahan:
1) 6 biji pisang masak ( buang kulit )
2) 1
3) 2 cawan tepung gandum ( ayak )
4) 1/2 biji kelapa parut
5) 1/2 sudu teh garam
6) Daun pisang secukupnya ( layur atas api )
Cara
1)
2) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang di tengah-tengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu kelapa parut di tengah-tengahnya sebagai inti. Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11cm (yg ini agak-agak aje )
4) Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak
SIAP!
Bahan-bahan:
1) 1 cawan tepung beras
2) 5 cawan santan
3) 2 sudu makan tepung jagung
4) 2 sudu makan gula
5) 1/2 sudu garam teh garam
6) 5 biji pisang raja
7) Daun pisang secukupnya ( layurkan )
Cara
1) Gaul sebati tepung, santan , garam dan gula
2) Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau di atas daun pisang. Letakkan sepotong pisang dan tutup adunan ini dengan daun pisang seperti buat lepat. Buat hingga habis.
4) Sementara itu panaskan pengukus.
5) Letakkan kuih dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak.
Semoga Bermanfaat!!
No comments:
Post a Comment