Hi!
Mummy-mummy
5-10
Ready ha...
Nama lauk memang tak mewah..Tapi kalau makan dengan nasi panas, boleh mengundang penambahan nasi lebih sekali!
1. Ikan bilis goreng bawang!
Prepare
a) Hiris - Bawang merah, bawang putih, lada cili (ikut berapa banyak nak )
b) goreng ikan bilis seberapa banyak yang di inginkan
Tumis semua bahan yang di hiris sehingga bawang merah sedikit layur.
2. Ikan bilis Taucu
Prepare
a) 3 sudu taucu di basuh dan di toskan
b) Hiris - Bawang merah, bawang putih, lada cili (ikut berapa banyak nak ),
c) 4
d) Tomato
e) Goreng ikan bilis seberapa banyak yang di inginkan
Tumis semua bahan yang di hiris sehingga bawang merah sedikit layur.
Masukkan air asam
Masukkan Ikan bilis goreng. gaul rata 15 saat-20 saat.
3.
Prepare
a) Goreng Telur
b) Hiris - Bawang merah, bawang putih, lada cili (ikut berapa banyak nak ), Halia
c) Serai Di titik
d) Tomato
e)
f)
Tumis serai dalam 5-10 saat.
Tuangkan bahan hiris. Tumis sehingga bawang merah layur sedikit.
Biarkan reneh selama 30 saat. Masukkan garam secukup rasa.
( Jika ada daun limau purut, bolehla masukkan 4-5 daun )
Akhir sekali, masukkan telur yang sudah di goreng. Biarkan selama 15
4. Sambal Ketuk/sambal belacan.
Prepare
a) 2 biji bawang merah besar di belah 4, 1 ulas bawng putih, 10 tangkai cili padi . Kesemua bahan ini, di goreng dengan sedikit minyak untuk layurkannya.
b) Ikan bilis di goreng dan di letakkan ke tepi.
Tumbuk kesemua bahan-bahan yang di goreng di atas. secubit garam untuk menaikkan rasa.
Sedap di makan dengan nasi panas dan telur goreng / ulam !
5. Salad Telur
a)
b) Salad
c) Sos
d) Rebus Telur.
e) Susun salad telur seperti di atas.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment