Makanan dan minuman boleh menyebabkan peningkatan kandungan asid urik dalam darah dan seterusnya menyebabkan serangan gout. Ini termasuk: pengambilan minuman kopi yang berlebihan, minuman-minuman bergas, ikan bilis, ikan sardin dalam tin, asparagus, kekacang, cendawan, organ dalaman binatang seperti paru-paru, hati dan limpa, dan kerang-kerangan seperti lokan, kepah dan lala.
Penyebab-penyebab lain termasuk pembedahan, kecederaan, penurunan berat badan yang mendadak, stres, pengambilan antibiotik, kekurangan vitamin B5 dan kimoterapi. Kehilangan potasium – misalnya disebabkan oleh pembedahan, puasa dan pengambilan ubat diuretik – juga boleh menyumbang kepada kejadian gout.
Gout boleh dielakkan
Daging merah
Kandungan purin sangat tinggi dalam daging merah, oleh itu hendaklah cuba hadkan pengambilan potongan daging lembu pada bahagian anggota (yang biasanya digunakan untuk BBQ) dan daging lembu dalam tin. Ayam dan itik pula adalah rendah kandungan purinnya tetapi tinggi kandungan proteinnya, oleh itu ia baik untuk pesakit gout. Makanan-makanan yang diperbuat daripada kerang-kerangan, tofu (tahu) dan kekacang juga tinggi kandungan purinnya dan hendaklah dihadkan.
Daging juga mengandungi asid lemak (asid arachidonik) yang boleh menyebabkan keradangan. Jadi sesiapa yang telah disahkan mempunyai asid urik yang tinggi perlulah menghadkan pengambilan daging untuk menghalang serangan gout.
Buah ceri boleh mengurangkan asid urik. Ceri mengandungi flavonoid yang boleh bertindak menghalang keradangan. Flavonoid yang dipanggil antosianin (anthocyanins) yang banyak terdapat dalam buah-buah beri seperti beri biru dan bilberry boleh membantu menghalang enzim-enzim yang menyebabkan keradangan tisu. Jadi antosianin ini boleh menghalang pelbagai jenis sakit keradangan. Satu kajian yang dilakukan di Universiti California oleh Jacob et. al bertajuk “Consumption of Cherries Lowers Plasma Urate in Healthy Women” telah membuktikan kenyataan di atas.
Asid pantothenik, sejenis vitamin B5, boleh membantu mengeluarkan asid urik dari badan melalui najis. Stres biasanya mengurangkan kandungan vitamin dalam badan, sebab itulah gout boleh menyerang apabila sesorang itu dalam stres. Oleh itu, pengambilan asid pantothenik atau vitamin B5 boleh membantu mengurangkan risiko serangan gout.
Lemon meneutralkan asid
Jus lemon juga amat baik untuk menghalang gout, bagus diambil selepas makan. Lemon merangsang pembentukan kalsium karbonat yang boleh meneutralkan asid seperti asid urik. Pengurangan asid dalam badan akan menghalang asid urik daripada membentuk kristal.
Banyakkan minum air
Perkara yang penting sekali untuk mengelak serangan gout ialah dengan meminum air yang banyak, sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari. Ianya dapat menghalang asid urik daripada menjadi terlalu pekat dan membentuk kristal. Pengambilan air yang banyak juga akan memudahkan proses pembuangan najis untuk mengeluarkan sisa-sisa toksin dari badan termasuk asid urik.
Harga Vivix Shaklee ini memang bersesuaian dengan kesannya yang dikatakan sebagai tonik ajaib.
Sebotol vivix berharga RM475.
Cuma pada bulan ini , ada promosi Vavavum ! :
1.
dan anda sekaligus akan mendapat:
1. KEAHLIAN PERCUMA seumur hidup
2. POSTAGE PERCUMA
3. CASH BACK pada bulan hadapan!
Jika anda ingin mendapatkannya, boleh hubungi saya Lydia 013-2999408. Saya akan consult cara makan yang betul agar kesihatan dan kecergasan dapat dioptimumkan .
No comments:
Post a Comment