Kesan Elak Makan Sayur Dan Buah Sejak Kecil.




Pernah tak anda rasa, hairan melihat kawan-kawan joging selepas kuliah atau pulang dari bekerja sedangkan waktu itu tenaga anda sudah habis di kuliah atau di tempat kerja? Di tambah pula dengan sering mendapat masalah kulit kering serta ruam. Tidak kurang juga sering rasa gatal-gatal dan tumit kaki pecah.

Pernah terfikir tak sebenarnya ini adalah simptom-simptom orang yang kurang makan sayuran dan buah-buahan sejak kecil?

Sebenarnya masalah kekurangan vitamin tidak dikesan dengan cepat. Masalah kekurangan vitamin sering mengambil masa untuk dilihat gejala yang muncul. Sebab itulah apabila ke menara gading barulah gejala muncul pada kebanyakan orang.

Riboflavin sangat sensitif terhadap sinar ultra ungu lembayung dan akan hilang apabila terdedah kepada matahari yang terik. Apabila ia berada di dalam tubuh, riboflavin akan diserap ke dalam jaringan darah melalui dinding usus kecil. Dari sana, ia akan dibawa ke jaringan tubuh dan di masukkan ke dalam sel enzim.

Hati memiliki konsentrasi tertinggi riboflavin kerana ia mengandungi sekitar satu pertiga daripada keseluruhan jumlah riboflavin dalam tubuh. Ginjal juga mempunyai konsentrasi riboflavin yang tinggi. Namun begitu, tubuh tidak dapat menyimpannya dalam tubuh dalam jumlah yang besar.

Riboflavin digunakan untuk mengukuhkan beberapa jenis makanan dan juga sebagai pewarna makanan. Ia digunakan dalam makanan bayi, bijirin sarapan, pasta, sos, keju yang diproses, minuman buah-buahab, produk susu vitamin yang diperkaya dan sesetengah minuman tenaga.

Kegunaan
Riboflavin digunakan untuk mencegah dan merawat perkara-perkara berikut:
1) Kekurangan tahap riboflavin dalam tubuh
2) Penyakit jantung
3) Kanser serviks
4) Jerawat
5) Kekejangan otot
6) Sindrom burning feet
7) Sindrom carpal tunnel
8) Gangguan darah seperti congenital methemoglobinemia dan red blood cell aplasia.
9) Masalah mata termasuklah kelesuan mata, katarak dan glukoma
10) Masalah kulit seperti akne ( acne rosacea), dermatitis dan ekzema.

Selain daripada itu, riboflavin juga digunakan untuk membantu perkara- perkara seperti berikut :
- Meningkatkan tahap tenaga
- Meningkatkan fungsi sistem imunisasi
- Mengekalkan kesihatan rambut, kulit, membran mukus, kuku, sistem saraf, mata, mulut dan hati.
- Melambatkan penuaan.
- Menggalakkan penyembuhan luka, lecur dan lain-lain kecederaan dengan memelihara tisu dalam tisu.
- Meningkatkan prestasi atlet.
- Menggalakkan fungsi reproduksi yang sihat.
- Membantu dalam merawat kanser sores, hilang ingatan, Alzheimer, ulser, lecur, ketagihan alkohol, penyakit hati, sickle cell anemia dan merawat lactic acidosis yang diakibatkan oleh ubat yang digunakan dalam rawatan penyakit AIDS.

Simptom-simptom kekurangan Vitamin B2
Kebanyakan individu sihat yang mengamalkan diet seimbang memperoleh riboflavin yang mencukupi seharian. Walau bagaimanapun, warga emas dan individu yang mengalami ketagihan alkohol berisiko untuk mengalami kekurangan vitamin B2 akibat diet yang tidak seimbang . Simptom-simptom kekurangan vitamin B2 termasuklah:
1) keletihan
2) Anemia
3) Pertumbuhan yang lambat.
4) Masalah penghadaman.
5) Pecah dan lepuh di sekeliling mulut.
6) Lidah yang membengkak dengan warna magenta.
7) Kelesuan mata
8) Bengkak dan sakit pada tekak.
9) Mata Berair.


Sumber Makanan Kaya Riboflavin:
1. Roti dan bijirin
2. Telur
3. Produk tenusu seperti susu, yogurt dan keju.
4. Organ dalaman seperti hati dan buah pinggang.
5. Sayur-sayuran berdaun hijau.
6. Cendawan.
7. Taugeh.



sumber :
1. Majalah mingguan wanita (Dr. Rushmini Maris Ismail)

lydia

Hiking, Photography and Travelling is my passion. Recently quit my job and now SAHM (Stay At Home Mom) while focusing to getting my normal body shape by consuming Shaklee product. Sama-samalah kita kurus dan sihat dengan Shaklee!!

No comments:

Post a Comment

test