Petua mengubati sakit Gout secara tradisional & Shaklee




 





Apa yang menyebabkan Gout?

Punca gout adalah disebabkan kandungan asid urik yang berlebihan dalam badan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh:
  • Peningkatan pengeluaran asid urik oleh badan.
  • Penyingkiran asid urik yang berlebihan oleh buah pinggang.
  • Peningkatan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang dimetabolismakan kepada asid urik di dalam badan.


Daging tertentu, makanan laut, kacang kering, dan kacang adalah sangat tinggi kandungan purines. Alkohol juga boleh meningkatkan tahap asid urik dan mendakan serangan gout.

Peningkatan tahap asid urik dalam darah boleh tersimpan di sekitar sendi dalam bentuk kristal tajam seperti jarum monosodium urate). Asid urik juga boleh berkumpul di bawah kulit sebagai tophi (ketulan yang kelihatan pada sendi), atau dalam saluran kencing seperti batu karang.


 Apakah simtomp-simtomp Gout?
Kaki akan menjadi panas,merah, bengkak dan amat sakit.
kaki (atau anggota badan lain seperti buku lali,pergelangan tangan,lutut ) kejang dan berubah bentuk.
Kebiasaannya sakit akan datang secara mengejut.
Biasanya bermula pada satu sendi, terutamanya ibu jari kaki.

Faktor Risiko Gout :
Jantina : 90% lebih kepada lelaki yang banyak mengalami gout
Lifestyle : Orang yang gemar meminum bir/arak.
Obesiti : Orang yang mempunyai berat lebih 66kg dari berat badan asal.
Genetik : 1/4 adalah di sebabkan dari genetik.
Umur : Biasanya menyerang pesakit tua. Tetapi sekarang kajian menunjukkan umur 30-50 tahun bagi lelaki. Manakala bagi perempuan pula adalah selepas menopaus.


Selain itu, pemakanan dan lifestyle seseorang juga boleh mengakibatkan serangan gout,antaranya ialah :
1.Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram
3. Gemar makan buah-buahan jeruk
4. Gemar makan mee segera
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai
8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya
14. Terlalu kerap makan makan kari
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
17. Kerap mengambil ubat pain killer
18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya
19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.


Makanan Yang di sarankan untuk pesakit gout :




Petua melegakan sakit Gout secara tradisional :



1) Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang. 

2) Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali. Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.

3) Ambil sekeping kaktus dan kupas kulitnya. Bungkus isi kaktus yang diperolehi dengan daun pisang lalu dipanaskan atas api sederhana besar selama lima minit. Sejukkan sedikit dan tampalkan pada bahagian yang sakit. Amalkan setiap hari.


Apakah vitamin untuk merawat Gout?

Keberkesanan dalam merawat gout melibatkan beberapa faktor yang berbeza di samping mengurangkan keradangan sendi dan paras asid urik. Usaha untuk merawat gout juga bermakna anda berusaha untuk menggalakkan fungsi buah pinggang, fungsi sistem imun, serta mengurangkan pengekalan air.



Namun, sekiranya pesakit ingin mengamalkan pengambilan supplement Shaklee, ada beberapa supplemen di sarankan . Tetapi, 2 supplement paling penting untuk gout adalah ALFALFA & OMEGA. 




ALFALFA: 
  • untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan, 
  • membantu mengawal keseimbangan asid / alkali di dalam badan.
  • Ia  tinggi kandungan protein dan mengandungi lapan enzim pencernaan.
  • Ia juga membantu dalam mengatasi bengkak, sakit sendi, bengkak buku lali dan kaki.


p/s:  Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

OMEGA:
  • Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk.
  • Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. 
  • Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.



Jika ada budget tambahan, kite suggestkan ambil lagi 1 supplement tambahan, iaitu :

PERFORMANCE DRINK 
  • memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate. 
  • Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik




Harga (sekali dengan harga poslaju) :
1. Alfalfa + Omega Guard : RM193
2. Alfalfa + Omega Guard + Performance Drink + AJHT : RM275

Kredit to This blog : 
1. http://ummiadamahnaf89.blogspot.com/
2. http://herbadantumbuhan.blogspot.com/
3. http://kedaivitaminhalal.blogspot.com/

lydia

Hiking, Photography and Travelling is my passion. Recently quit my job and now SAHM (Stay At Home Mom) while focusing to getting my normal body shape by consuming Shaklee product. Sama-samalah kita kurus dan sihat dengan Shaklee!!

No comments:

Post a Comment

test