Resipi Mudah Kuih Muih Melayu






Kita semua maklum, bahawa manusia ini di lahirkan dengan pelbagai kelebihan dan kekurangan. Saya pasti, pasti ada ibu-ibu di luar sana yang tidak mahir atau pendek kata tidak berbakat untuk buat kuih-kuih . Contohnya, sayalah tu! hehe. Namun , sesekali terdetik juga mahu buat kuih muih dengan air tangan sendiri. Di dalam entry kali ini, saya mahu sharekan , menu yang se simple mungkin yang kita boleh share bersama. Mari kita mulakan membuat kuih muih berbuka dengan resipi-resipi yang MUDAH dahulu!



Antara Resipi kuih-kuih melayu yang mudah :


sumber : google
Kuih onde-onde
Bahan-bahan:
1) 1 bungkus tepung pulut
2) 1 cawan tepung gandum
3) 1 sudu garam
4) 1/2 sudu teh pewarna hijau
5) Air secukupnya
6) 2-3 leping gula melaka ( di potong dadu )
7) 1 biji kelapa parut ( putih sahaja )


Cara :
1) campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna sehingga menjadi doh
2) gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah-tengahnya
3) sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan
4) masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Bebola timbul apabila masak. Angkat dan salutkan dengan kelapa parut.




sumber : google
Popiah Jejari Ketam
Bahan-bahan :
1) Kulit popiah
2) Jejari ketam
3) Karot ( Di potong panjang-panjang )
4) Bahan Tumis : Bawang merah besar di cincang halus , bawang putih 5 ulas dicincang halus, udang kering 3 sudu di tumbuk lumat,
5) garam secukup rasa

Cara :
1) Tumis kan bahan tumis sehingga naik bau.Masukkan karot dan jejari ketam. (Kalau nak tambah rencah pun boleh seperti kacang peas dalam tin, sengkuang,etc ). gaul rata selama 5-10 minit atau sudah masak.
2) sediakan pinggan atau besen jaring-jaring. Alas dengan kain lap bersih. Tuangkan Inti isi ketam yang sudah di masak ke dalam besen.
3) Mulakan dengan isi inti ketam di atas kulit popiah dan gulungkan kemas-kemas. sapukan kuning telur pada hujung gulungan kulit popiah untuk gamkan gulungan supaya tidak terbuka.
4) Panaskan kuali.
5) Goreng popiah dengan api sederhana. Semasa goreng, harus sentiasa balik-balikkan popiah supaya tidak hangus.
SIAP ! Boleh di makan cicah sos!




sumber : google
Cek Mek Molek
Bahan-bahan:
1) 600g keledek rebus ( di rebus dan di lecek )
2) 2 cawan tepung gandum
3) Gula ( untuk inti )
4) Garam secukup rasa
5) 1/2-1kg minyak masak untuk menggoreng

Cara :
1) campurkan keledek dengan tepung gandum dan garam. Uli sehingga jadi doh yang lembut.
2) Ambil 2 sudu makan dan leperkannya. Masukkan gula sebagai inti dan tutup dan gulungkan kembali. Lakukan sehingga selesai.
3) Panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng hingga kekuningan dan angkat.
Sedia untuk di hidang.





Keria
1) 600 gram keledek ( rebus dan lecek )
2) Setengah cawan air
3) 5 sudu makan gula pasir
4) Tepung gandum secukupnya
5) 1/2 - 1kg minyak masak  ( untuk menggoreng )

Cara :
1) Masukkan keledek ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit-sedikit hingga boleh diuli. Jangan terlalu lembut atau terlalu keras.
2)Ambil sedikit adunan, bulat dan leperkan serta lubangkan di tengah-tengahnya. Buat hingga habis.
3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.
4) Goreng adunan tadi sehingga kemas.
5) Dalam kuali yang lain, masak gula bersama air hingga likat. masukkan kuih yang telah di goreng tadi. Perlahankan api dan gaul perlahan. Biar air gula bertukar menjadi serbuk putih. Padamkan api.
Sedia untuk di hidang.





Kuih jagung
Bahan-bahan:
1) 1 tin jagung manis
2) 1 tin susu cair
3) 1/2 tin tepung kastard
4) 1 tin air
5) 1/2 tin gula

Cara :
1) Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masakdan masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
2) Tuangkan adunan yang sudah pekat ke dalam loyang atau sebarang bekas yang sesuai dan sejukkan. Masukkan ke dalam peti ais jika suka makan sejuk.
3) Setelah sejuk bolehlah di potong dan dihidangkan.





Kuih Sagu
Bahan-bahan:
1) 1/2 gelas sagu biji ( bilas bersih )
2) 3 gelas air
3) 6 sudu makan gula
4) 1/2 sudu teh pewarna merah/hijau
5) 1 helai daun pandan
6) 1/2 biji kelapa parut muda ( putih sahaja )
7) 1/2 sudu teh sedikit garam
6+7 gaul rata

Cara :
1) Masukkan gula, air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga gula larut dan mendidih
2) Keluarkan daun pandan. Masukkan pewarna dan sagu biji. Kacau hingga sagu kembang.
3) Angkat dan masukkan ke dalam loyang. Biarkan sejuk
4) Potong dan gaul dengan kelapa parut.





Lepat pisang
Bahan-bahan:
1) 6 biji pisang masak ( buang kulit )
2) 1 cawa gula
3) 2 cawan tepung gandum ( ayak )
4) 1/2 biji kelapa parut
5) 1/2 sudu teh garam
6) Daun pisang secukupnya ( layur atas api )

Cara :
1) Panaskan pengukus
2) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang di tengah-tengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu kelapa parut di tengah-tengahnya sebagai inti.  Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11cm (yg ini agak-agak aje )
4) Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak
SIAP!





Nagasari
Bahan-bahan:
1) 1 cawan tepung beras
2) 5 cawan santan
3) 2 sudu makan tepung jagung
4) 2 sudu makan gula
5) 1/2 sudu garam teh garam
6) 5 biji pisang raja
7) Daun pisang secukupnya ( layurkan )


Cara :
1) Gaul sebati tepung, santan , garam dan gula
2) Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau di atas daun pisang. Letakkan sepotong pisang dan tutup adunan ini dengan daun pisang seperti buat lepat. Buat hingga habis.
4) Sementara itu panaskan pengukus.
5) Letakkan kuih dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak.



Psstt...  belajar buat kuih nagasari dengan ibu mertua... Fokus..Fokus... Tengok dulu, buat kemudian... Hehehehe





Semoga Bermanfaat!!
Selamat Berpuasa~~

lydia

Hiking, Photography and Travelling is my passion. Recently quit my job and now SAHM (Stay At Home Mom) while focusing to getting my normal body shape by consuming Shaklee product. Sama-samalah kita kurus dan sihat dengan Shaklee!!

No comments:

Post a Comment

test